Základní škola a Mateřská škola Dolní Studénky,
okres Šumperk, příspěvková organizace

Menu

TĚSÍME SE DO ŠKOLY S ALČOU - ZÁVĚR

Jak to chodí v úlu.

Na budoucí školáky se přišla podívat paní učitelka Mgr. Iva Hanáková. Ihned byla zapojena do včelího společenství a stala se z ní královna. Vše začalo jarem. Probouzí se příroda, ale i včelky povolují svůj chomáč, ve kterém se po celou zimu zahřívaly. Trubci vylétli z úlu na zásnubní tanec s královnou. Královna mohla začít klást vajíčka. Děti se snažily vymodelovat larvu a předkuklu. Na samotnou kuklu nezbývalo místo a tak si ji děti alespoň prohlédly. Následné zavíčkování voskem a netrpělivé čekání až se prokouše voskem první včelička. A je to tady. prokousaly se celkem tři. Včelky kojičky začaly krmit larvičky, létavky sbíraly sladký nektar a pyl, včelky uklízečky uklízely, a včelky stavitelky stavěly plástve. Trubci zahřívali svým dechem vyvíjející se včelky. A co včelí královna? Ta čekala netrpělivě na přísun své potravy - mateří kašičky. Včelky si vyzkoušely i včelí řeč - tykadla a zvláštní tanec - mávání křídel. Tímto si včelky předávaly informaci, za jakým druhem květu se vydat. Vetřelec do úlu žádný nezavítal, tak nebylo koho vyhodit.

Mňamka na děti čekala v podobě včelích produktů (lískové oříšky nakládané v medu, med s ovocem, luční med a med lesní). Jasné prvenství měl med s lískovými oříšky a med luční. Další včelí produkt - byl včelí vosk, ze kterého se vyrábí voskové pláty. Děti si tak mohly samy umotat svíčku a vzít si ji domů. Záleží však na samotném motání. Tak  se samy doma přesvědčí, zda jim svíčka bude hořet, či nikoliv. Poslední produkt, který byl dětem představen - propolis.  Včelky ho sbírají v nejteplejších hodinách dne na pupenech rostlin.

Mini včelí knížku si děti podepsaly, vyzdobily a slíbily, že za nepříznivého počasí si úkoly dokončí v domácím prostředí.

A teď už hurá ven za budoucími spolužáky. Ti nám pomohli se sběrem nektatu a pylu. Nektar ale nepřinášeli do úlu, ale posílali ho do bříška. Byla to totiž koofola.

Závěr patřil společné písni, která je velmi chytlavá a rytmická - Budu jako strom.  Záhy se zpěv písně rozléhal po celém okolí školy (1. +2. třída). 

Předávání diplomů se ujali žáci první a druhé tčídy.

Tak děti, buďte pilné a vzájemně si pomáhejte jako včeličky.

 

Zpátky